06-33660701 (24/7 bereikbaar)

Ja natuurlijk, wat jij zelf wil doen of kan doen laat ik graag aan jou over want wie weet beter hoe het afscheid passend te maken dan jij!

Ik zit in de auto en denk terug aan het gesprek dat ik zojuist had met een zoon en dochter die afscheid moeten nemen van hun moeder. Ik hoefde in dit geval slechts te adviseren en bij te sturen want ze wisten al precies wat ze voor hun moeder wilden en ook dat ze zoveel mogelijk zelf wilden doen. Nu ben ik daar een groot voorstander van maar zelf de kaart ontwerpen, zelf de muziek regelen, zelf de dienst begeleiden, zelf de kist sluiten en begeleiden naar de rouwauto, zelf dragen op de begraafplaats én zelf de kist laten dalen…….

Op de dag van de uitvaart was ik wat gespannen. Want ook al doet de familie veel zelf, de regie en eindverantwoordelijkheid ligt bij mij als uitvaartbegeleider.

Je kunt een uitvaart maar één keer goed doen wordt vaak gezegd. Maar wat is goed? Wanneer de familie kan terugkijken op een persoonlijk afscheid, dat is goed. In dit geval verliep alles soepel, kijkt de familie terug op een mooi en passend afscheid én heeft de familie kunnen ‘doen’ wat voor hen belangrijk was, dat is wat mij betreft niet goed maar perfect!