06-33660701 (24/7 bereikbaar)

Een groene uitvaart

EEN GROENE UITVAART

Steeds meer mensen realiseren zich dat het belangrijk is om zuinig te zijn op Moeder Aarde en leven hun leven zo milieubewust mogelijk. Het is dan ook niet verrassend dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt.  Want als je dit bij leven belangrijk vindt, waarom zou je hier dan geen rekening mee houden bij een uitvaart?

Begraven of cremeren? Feit blijft dat zowel begraven als cremeren het milieu belasten. Toch kan je, door bij de beslissingen die je moet nemen rekening te houden met het milieu, het verschil maken.

Uitvaartkist

Veel kisten zijn gemaakt van spaanplaat. Spaanplaat is geen duurzame keuze omdat het niet makkelijk afbreekt en er schadelijke stoffen worden gebruikt bij de productie.  Wil je een milieuvriendelijke kist? Kies dan bijvoorbeeld voor een kist of mand met het Fair Trade keurmerk of een kist van massief hout uit Nederland (zoals populier, wilg, hout van knotwilgen).

Een kist van karton kán voor zowel een begrafenis als een crematie een duurzame optie zijn. Vind je karton een vreemd idee, kijk dan vooral eens naar de mooie kisten van Fair Coffins. Ik adviseer je graag over de mogelijkheden.

Milieuvriendelijke kisten worden vervaardigd zonder (chemische) lak of lijm en hebben geen ornamenten. De bekleding is van een natuurlijk materiaal, zoals hennep, bamboe- of brandnetelvezel of linnen of jute met een keurmerk.

Wil je meer weten over de kisten van Fair Coffins? Ik geef je graag advies. Nieuwsgierig naar hoe zo’n kartonnenkist eruit ziet? Klik dan op hun logo en bezoek de website.

Bloemen

Bloemen zijn natuurlijk prachtig maar komen vaak van ver en worden ingevlogen met een flinke impact op het klimaat als gevolg.

Het meest duurzame alternatief voor een rouwboeket is het plukken van bloemen uit eigen tuin. Of kies voor Nederlandse bloemen uit het seizoen en voor de plaatselijke duurzame bloemist.

Misschien vind je het een mooie gedachte om de genodigden te vragen om één onverpakte bloem mee te nemen en hier één mooie bos van te maken of om de meegebrachte losse bloemen in te laten steken in een bloemenband om zo jouw dierbare te omringen met bloemen. (Foto bloemenband.nl)

Rouwdrukwerk

De minste impact op het milieu is het digitaal versturen van de rouwkaarten maar wil je graag een papieren rouwkaart versturen, kies dan voor gerecycled, ongebleekt papier.

Catering

Er zijn steeds meer cateraars en horecagelegenheden die werken met biologische en streekproducten. Ook door de diverse crematoria wordt gewerkt met lokale leveranciers en regionale producten.

Rouwvervoer

De duurzaamste kilometers zijn natuurlijk de niet gemaakte kilometers. Het laten plaatsvinden van de opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde plaats voorkomt kilometers en is dus een duurzame keuze. Vooral crematoria bieden hiervoor mogelijkheden.

Maar door zo min mogelijk kilometers te maken ben je ook al duurzaam bezig. Dit kan door bijvoorbeeld geen gebruik te maken van een volgauto en voor rouwvervoer over een kortere afstand, te kiezen voor een de loopkoets, platte kar of uitvaartfiets.

Wilt u meer informatie over een groene uitvaart? Neem dan contact op.

 

De Witte Vlinder Uitvaartbegeleiding | Heklat 18 | 1834 TE Sint Pancras | 06-33660701 
 info@dewittevlinderuitvaartbegeleiding.nl