06-33660701 (24/7 bereikbaar)

Ik krijg regelmatig vragen over resomeren. Wat is dat eigenlijk? Mag resomeren al in Nederland? Is het echt duurzamer? En hoe gaat het precies in zijn werk? In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Wat is resomeren?

Resomeren is een moderne techniek waarbij met behulp van een oplossing op waterbasis het natuurlijke proces van ontbinding van het lichaam wordt versneld. Het witte poeder dat overblijft is vergelijkbaar met de as na een crematie en kan worden bewaard of verstrooid.

In sommige landen is resomeren al toegestaan. Aartsbisschop Desmond Tutu liet zich bijvoorbeeld na zijn overlijden resomeren in Zuid Afrika. In Nederland is het resomeren van mensen (nog) niet toegestaan maar inmiddels heeft de Gezondheidsraad geadviseerd resomeren op te nemen in de Wet op de Lijkbezorging.

Duurzame en groene uitvaart

Een uitvaart waarbij wordt gekozen voor resomeren is in beginsel niet anders dan een andere uitvaart dus waarom zou je hier dan voor kiezen? Volgens onderzoek van TNO is resomeren op bijna alle vlakken beter voor het milieu dan cremeren of begraven. Het zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen en fijnstof en ook het waterverbruik is lager. Dus wil je milieubewust afscheid nemen dan is resomeren te zijner tijd het overwegen waard.

Kleding

Wat wel anders is, is dat jouw dierbare gekleed moet zijn in kleding gemaakt van zuiver dierlijk materiaal. Waren jouw dierbare en een synthetische blouse onafscheidelijk? Dan zal je op zoek moeten naar een passend alternatief maar daar wordt door diverse bedrijven al hard aan gewerkt.

De beroemde blouse kan in dat geval helaas niet maar wellicht past een wade in zijn of haar favoriete kleur ook? Meer informatie? Neem contact op.