06-33660701 (24/7 bereikbaar)
Wat gebeurt er eigenlijk met de ‘familiejuwelen’ na een crematie?

Als het echt gaat om de ‘familiejuwelen’ dan zal je deze waarschijnlijk als herinnering bewaren en niet meegeven met je dierbare. Deze juwelen zijn van onschatbare waarde als dierbare herinnering aan jouw naaste.

Maar als je de sieraden wél meegeeft en je dierbare wordt gecremeerd, wat gebeurt er dan met de sieraden?

Na de crematie worden de as en overgebleven resten, denk aan sieraden en protheses, van elkaar gescheiden. De as kan na een bewaartermijn van een maand worden opgehaald bij het crematorium en kan bijvoorbeeld worden uitgestrooid, bewaard in een urn of verwerkt in een persoonlijk sieraad.

Edelmetalen zoals goud en zilver worden na de crematie verzameld en verkocht. De opbrengst hiervan wordt gestort in het dr. C.J. Vaillant Fonds (vernoemd naar de eerste persoon die in Nederland is gecremeerd).

Alle crematoria in Nederland doen hier aan mee dus het gaat om serieuze bedragen. In 2021 ging het alleen al om een opbrengst van 31 miljoen. Deze miljoenen zijn naar stichtingen door het hele land gegaan. Van het Fonds Slachtofferhulp tot het Rode Kruis. Sinds 1997 wordt door het fonds een breed pallet aan goede doelen en waardevolle initiatieven ondersteund. Ben je benieuwd welke dit zijn, kijk dan eens op de site van LVC.

Een mooie gedachte toch, dat de ‘familiejuwelen’ ook na het overlijden van jouw dierbare van onschatbare waarde kunnen zijn.