06-33660701 (24/7 bereikbaar)

‘Een graf is een graf, toch?’

Antwoord de zoon wanneer ik hem vraag of hij al heeft nagedacht over welk soort graf hij wenst voor zijn moeder. ‘Technisch gezien heb je gelijk’, zeg ik, ‘maar toch valt er nog wel iets te kiezen hoor’.  

Wettelijke grafrust

Ik leg uit dat voor elk graf de wettelijke grafrust van 10 jaar geldt maar dat de keuze voor een algemeen of particulier graf bepaalt of verlenging van de grafrechten mogelijk is.

Algemeen graf

Wanneer je kiest voor een algemeen graf dan is er geen mogelijkheid tot verlenging van de grafrechten. Dit betekent dat het graf, na de wettelijke grafrust van 10 jaar, mag worden geruimd. En niet geheel onbelangrijk, dat de begraafplaatsbeheerder bepaalt wie er mag worden bijgezet in het graf.

Zoon kijkt bedenkelijk dus ik vraag hem wat hem bezighoudt. Hij zegt moeite te hebben met het idee dat iemand anders bepaalt wie er bij zijn moeder in het graf wordt bijgezet en dat het graf zal worden geruimd zonder dat hij er iets over te zeggen heeft.

Particulier graf

Nu zijn wensen duidelijk zijn adviseer ik hem te kiezen voor een particulier graf. Bij een particulier graf is het, na de wettelijke grafrust van 10 jaar, namelijk wel mogelijk de grafrechten te verlengen en bepaalt niet de begraafplaatsbeheerder maar de rechthebbende, hij dus, wie er in het graf mag worden bijgezet.  

Zoon klinkt bijna opgelucht als hij zegt; ‘dan wil ik voor mijn moeder graag een particulier graf op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar’. ‘Nou ja, graag, is niet het goede woord’, zegt hij, en hij moet zelf lachen om zijn woordkeuze.