06-33660701 (24/7 bereikbaar)

Dat de dood fascineert blijkt wel uit de vragen die ik krijg over mijn werk als uitvaartbegeleider maar praten over iemands eigen overlijden blijkt toch een stuk lastiger. 

54% (!) van de Nederlanders geeft namelijk aan niet genoeg te hebben gesproken over de dood met en van een dierbare waardoor het verdriet groter is en de rouw wordt bemoeilijkt. Daarom startte SIRE deze week een campagne om de dood bespreekbaar te maken.

Onbewust maken we er ons allemaal weleens aan schuldig, het gebruik van ‘dooddoeners’. ‘Ach, wel een mooie leeftijd’ en ‘Ach, jij gaat nog lang niet dood’ hiermee een moeilijk gesprek vermijdend.

Toen ik ‘hét gesprek’ met mijn ouders voerde merkte ik dat door te praten over de praktische zaken er uiteindelijk ook ruimte kwam voor gevoelens. Gelukkig heb ik mijn ouders nog maar zowel bij hen als bij ons kinderen geeft het rust om te weten hoe zij over hun levenseinde en hun uitvaart denken.

Dus nee, het is misschien niet het ‘gezelligste’ onderwerp maar je krijgt er wel ontzettend mooie en waardevolle gesprekken van.

De dood. Praat erover. Niet eroverheen.